Teena houdt je cyclus bij door de BBT (basale lichaamstemperatuur) verschillen gedurende de cyclus fasen te detecteren. In plaats van te gissen wanneer je weer ongesteld wordt, laat Teena je dat nauwkeurig weten.
De basale lichaamstemperatuur (BBT) meet je gelijk als je wakker wordt. Het wordt ook wel de waaktemperatuur genoemd. In de nacht daalt je lichaamstemperatuur tot zijn laagste waarde; overdag stijgt het langzaam en bereikt het maximum in de namiddag. Over een langere periode bekeken, geeft je BBT-curve belangrijke informatie over je individuele cyclus.
​
Met de BBT kan Teena berekenen of en wanneer je een eisprong hebt gehad. En na de eisprong volgt de menstruatie.
​
De meeste menstruatie-apps kunnen slechts gissen naar het moment waarop je volgende menstruatie komt, maar BBT tilt de wetenschap naar een ander niveau en geeft je het vertrouwen dat je nodig hebt om te weten wanneer je menstrueert.
​
Jouw verzamelde gegevens en het zelflerende algoritme van Teena geven samen een uniek inzicht in je eigen menstruatiecyclus.
​
Maar hoe dan?
​
Je BBT is lager tijdens je folliculaire fase (dat is de eerste fase van je menstruatiecyclus). Het gaat dan een beetje omhoog nadat je ovuleert. Je BBT blijft hoger tijdens je luteale fase (dat is de tweede fase van je menstruatiecyclus) tot vlak voor je volgende menstruatie.
​
Deze temperatuurstijging wordt veroorzaakt doordat je lichaam het hormoon progesteron aanmaakt, wat allemaal gebeurt na de eisprong. De temperatuursverandering na de eisprong is miniem. Je BBT stijgt met slechts 0,5 °F/0,3 ºC tot 1,0 °F/0,6 ºC. Gelukkig is Teena superslim en merkt ze de verandering van lagere temperatuur naar hogere temperatuur op. Teena's temperatuursensor is perfect ontworpen voor deze taak!
Waar blijft mijn menstruatie?
Alles over de puberteit en onregelmatige cycli: Tijdens de puberteit is het normaal dat ongeveer de helft van je cycli geen eisprong bevatten. Anovulatoire cycli (cycli zonder eisprong) zijn meestal onregelmatig en variëren in lengte, maar zijn meestal korter dan 21 dagen of langer dan 35 dagen.
​
-
Je wordt misschien maar eens in de twee tot drie maanden ongesteld, in plaats van elke maand.
-
Na je eerste menstruatie kan het zijn dat je enkele maanden geen menstruatie meer krijgt.
-
Naarmate je ouder wordt, zullen je cycli en menstruaties waarschijnlijk regelmatiger worden, omdat in meer cycli een eisprong plaatsvindt.
-
Tijdens cycli zonder ovulatie zie je geen tekenen zoals een stijging van je basale lichaamstemperatuur.
-
Je kunt tijdens deze onregelmatige cycli last krijgen van spotting of wat lijkt op een zeer lichte menstruatie. Dit wordt een doorbraakbloeding genoemd, maar omdat de eisprong niet heeft plaatsgevonden, wordt het geen menstruatie genoemd.
-
Doorbraakbloedingen komen voor omdat er geen progesteron is om het oestrogeen te ondersteunen bij het bijeenhouden van het baarmoederslijmvlies.